Fra 2. september til 20. september deltar elever over hele landet på Beintøft, Norges største gå-til-skolen-aksjon. Hvert år er over 50 000 barn med på å gå, sykle og reise kollektivt til skolen. Dette fører til mindre CO2-utslipp, mindre plast i naturen og tryggere skoleveier. Bli med å gå for PLANETEN!!

Konkurransen varer fra 2. september til 20. september. Siste frist for å levere inn oppdrag er 23. september kl.12:00. Vi oppfordrer alle til å levere inn oppdrag så fort som mulig, og (helst) senest innen 22. september!

Hva er Beintøft?

Beintøft er den største gå-til-skolen-aksjonen for barneskoleelever, der målet er å få flere barn til å gå, sykle eller reise kollektivt til skolen. Med dette ønsker Miljøagentene å skape naturglede, forståelse for klimaendringene, og vise at alle kan gjøre en forskjell. Beintøft er organisert som en konkurranse, der målet er å samle flest poeng.

Hvordan fungerer det?

Du kan få totalt 2300 poeng under konkurransen.

Dersom en elev ikke får gått/syklet eller reist kollektivt til skolen, kan eleven gjøre en av aktivitetene under for å bli registrert som gående: Gå for planeten ved å:

  • Gå til et sted du vanligvis ville blitt kjørt. Dette kan f.eks være å gå til trening, butikken eller øving.

  • Gå en tur rundt i skolegården eller området hjemme, og plukk fem søppelbiter. Deretter er det viktig at søppelet blir sortert og kastet riktig.

  • Vær aktiv og løs oppdraget sammen med klassen.

Oppdrag

Du kan også sanke ytterligere 300 poeng ved å løse oppdragene. Oppdragene er kreative bildeoppgaver som klassen skal løse i felleskap. Man står fritt til å løse utfordringene slik man selv vil, og svaret skal lastes opp i form av et bilde på "Min side". Det er ingen tidsfrist for når de ulike oppdragene skal leveres, så lenge de leveres innen siste konkurransedag, 23. september kl. 12:00. Vi oppfordrer likevel til å levere et oppdrag i uka.

Man kan maksimalt samle 2300 poeng i kampanjen. Disse regner vi ut på denne måten:

  • 2000 poeng (gå i 15 dager, det er maks poeng).

  • 300 poeng (100 poeng per oppdrag).

Hvordan gjennomføre Beintøft på 1-2-3?

1. Skriv ut og del ut registreringskort (lenke under) til hver elev, som oppbevares i klasserommet. Alle elevene fyller ut kortet sitt hver morgen.

2. Læreren registrerer hvor mange elever som har gått, syklet eller brukt kollektivtransport til skolen på beintøft.no, helst hver dag.

3. Husk at alle elever skal inkluderes! Hvis noen har utfordringer med å delta av ulike grunner, må dere finne en løsning. Vi har utviklet spesialregler som du kan se til høyre. Sjekk reglene, og hvis noe er uklart, kontakt oss på beintoft@miljoagentene.no.

4. Lever oppdrag ved å laste opp bildene på Min side. Oppdragene kan bli levert når som helst innen fristen 23. september, men vi oppfordrer alle lærere til å registrere ett oppdrag hver fredag, slik at dere er sikre på at dere får levert inn og gjennomført kampanjen og får muligheten til å vinne premier.

5. Få tilgang til faktaark, oppgaver, quiz og annet undervisningsmateriale til Beintøft under "Undervisningsopplegg", og bruk dette i undervisningen.

Skulle dere ha noen spørsmål, ta kontakt på beintoft@miljoagentene.no

Prosjektleder:

Annam Chaudhry

annam@miljoagentene.no

Tema

Beintøft 2024 tar utgangspunkt i ulike klima- og miljøutfordringer. Hovedtema er: Gå for planeten. Det følger med undervisningsopplegg bestående av lærerveiledning, undervisningsvideo, PowerPoint, quiz og et forslag til aktivitet i klasserommet. Undervisningsopplegget er aldersdifferensiert; det er utviklet eget materiell for 1.-2.. trinn, 3.-4. trinn, 5.-6. trinn og 7. trinn.

  • Elevene får lære om klimaendringer, hvordan forurensing påvirker klimaet og hva en selv kan gjøre for å hjelpe klimaet.

  • Elevene får utvikle naturglede, lære om artsmangfold, om forurensing av naturen, miljøtiltak og hvordan søppel skal håndteres.

  • Elevene skal kunne uttrykke sine meninger om klima- og miljøsaken, slik at de forstår hvordan man kan bidra til demokrati.

Spesialregler

Under har vi samlet en liste over ulike spesialregler. Ved spørsmål ta kontakt med oss på beintoft@miljoagentene.no. Beintøft-konkurransen har som hovedmål å fremme aktiv transport som gange og sykling for å redusere energiforbruket og øke fysisk aktivitet blant barn og unge. Selv om vi forstår at enkelte elever kan ha behov for el-sparkesykler, spesielt ved lang skolevei, oppfordrer vi sterkt til at man bruker tradisjonelle sykler eller går til skolen når det er mulig.

Regler for bruk av el-sparkesykler:

Bruk av el-sparkesykler: El-sparkesykler kan kun benyttes som transportmiddel i Beintøft-konkurransen dersom spesifikke forhold tilsier det, slik som lang skolevei, og der skolen har godkjent dette behovet.

Sikkerhetsutstyr: Alle deltakere som bruker el-sparkesykkel må til enhver tid bruke hjelm. Eventuelt annet sikkerhetsutstyr som albue- og knebeskyttere er også sterkt anbefalt.

Fartsgrense: Farten på el-sparkesykler må tilpasses forholdene og være forsvarlig. Maksimal hastighet bør ikke overstige 20 km/t.

Aldersbegrensning: Bruk av el-sparkesykler er kun tillatt for deltakere som er 12 år eller eldre, i tråd med gjeldende lovverk.

Trafikkregler: Alle deltakere må følge gjeldende trafikkregler for syklister. Dette inkluderer å stoppe for fotgjengere, respektere trafikklys, og ikke ha flere enn én person på el-sparkesykkelen samtidig.

Foreldresamtykke: Foreldre eller foresatte må gi skriftlig samtykke før deres barn kan benytte el-sparkesykkel i konkurransen. Det er foreldrenes ansvar å sikre at barnet er forsikret for bruk av el-sparkesykkel.

Begrensning av bruk: I områder der bruk av el-sparkesykler vurderes som uforsvarlig, for eksempel på trange skoleveier eller i tett trafikkerte områder, kan arrangørene oppfordre til å bruke alternativ transport, som sykling eller gange.

Miljøperspektiv: Vi oppfordrer alle deltakere til å vurdere miljøpåvirkningen av deres transportvalg. Der det er mulig, bør man prioritere transportformer som ikke krever energiforbruk, som gange eller sykling.

Vi håper at disse reglene vil bidra til å sikre at Beintøft-konkurransen er i tråd med våre mål om bærekraftig transport og aktiv livsstil. Vi ser frem til en engasjerende og miljøvennlig konkurranse for alle deltakere!

-Alternativer: Dersom det oppstår situasjoner der bruk av el-sparkesykkel vurderes som uforsvarlig, kan arrangørene be deltakerne om å benytte seg av andre transportmidler, som for eksempel sykkel eller gåing.

  • Sykdom: Ved sykdom skal eleven registreres som gående.

  • Planleggingsdag: På planleggingsdager registrerer man alle elever som gående.

  • Uforutsette hendelser: Ved uforutsette hendelser som ekstremvær eller lignende skal alle registreres som gående.

  • Elever med vansker for å delta: Dersom en elev har helsemessige utfordringer eller lignende, og derfor har vansker med å delta, så åpner vi opp for at skolene selv kan gjøre tilpasninger i konkurransen.

  • Farlige skoleveier: Dersom elevene har en farlig skolevei og det ikke er mulig å benytte seg av kollektivt, åpner vi opp for at det kan etableres droppsoner. En droppsone er en avtalt punkt minimum 500 meter fra skolen hvor foreldrene slipper av barna, slik at de kan gå den siste delen av veien.

  • Flere klasser med fullscore: Dersom flere klasser får fullscore, vil vi trekke vinnere.

Premier:

Det deles ut hele 31 premier på til sammen 180 000 kr. Premiepengene skal bidra til miljøvennlig aktivitet i klassen.

  • Nasjonal vinner: 30 000 kroner til årets tøffeste klasse

  • Beste klasse per trinn: 1.-7. klasse: 5 000 kroner

  • Beste klasse per fylke: 5 000 kroner

Hvis flere klasser oppnår maks poengscore, vil vi trekke vinnere.

Vinnere av oppdrag!

Vi deler ut 5 000 kroner til åtte oppdragsvinnere, fordelt på ulike trinn og på de ulike oppdragene.

Lukk
Laster inn

Vi tar ditt personvern på alvor

Vi bruker Cookies til å holde deg innlogget og informasjon knyttet til din bruker. Dette er nødvendige for å få nettsiden til å fungere. I tillegg ønsker vi å spore trafikk. Du kan lese mer om personvern her.